Cortenstaal is een populaire staalsoort waar ook veel tuinhaarden en vuurschalen van zijn gemaakt. Alle meestgestelde vragen over cortenstaal worden hieronder voor je beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen of wil je om advies vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!
Wat is cortenstaal?
Cortenstaal is een sterke staalsoort met unieke eigenschappen. Het is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De naam 'Corten' is afgeleid van 'cor' van 'corrosion resistent' (corrosiebestendig) en 'ten' van 'tensile strength' (treksterkte). Cortenstaal kenmerkt zich door de bruin-oranje roestkleur die wordt gevormd door aantasting van o.a. regen, kou of vuil. Daarnaast staat cortenstaal bekend om zijn beschermende roestlaag (ook wel patina genoemd) die ervoor zorgt dat het materiaal niet doorroest.
Wat zijn de voordelen van cortenstaal?
In het kort zijn de kwaliteit, het weinige onderhoud en de stoere, robuuste look redenen om een
cortenstalen product te kopen. Cortenstaal is een sterk, duurzaam materiaal en onderhoudsvriendelijk. Cortenstalen producten kunnen het hele jaar door gebruikt worden en ook buiten blijven staan, ze worden alleen maar mooier! Ook is het materiaal volledig recyclebaar. Dit komt omdat het niet wordt behandeld met corrosie werende middelen. Je kunt daarom van een oude cortenstalen plantenbak makkelijk een vuurschaal maken of andersom.
Wat is het verschil tussen staal en cortenstaal?
Cortenstaal is een stuk duurzamer en sterker materiaal, het roest niet door. Staal daarentegen gaat roesten en kan ook doorroesten. Echter is het wel handig om te weten dat dit niet betekent dat cortenstaal niet kan doorbranden. Cortenstaal staat bekend om zijn beschermende roestlaag terwijl gewoon staal gevoelig is voor roest en corrosie. Ook kan cortenstaal daardoor beter tegen (extreme) weersomstandigheden zoals regen, wind, vorst en hitte. De samenstelling van staal is ook wel degelijk anders dan bij cortenstaal waar specifieke elementen zoals koper, chroom en nikkel bijdragen aan de beschermende patina laag, terwijl de samenstelling bij gewoon staal veel simpeler is. Kortom, het nadeel van staal is dus dat het veel gevoeliger is voor roest en corrosie waardoor het zijn stabiliteit kan verliezen.
Wanneer gaat cortenstaal roesten?
Bij cortenstalen producten ontstaat roestvorming door de weersomstandigheden of gebruik. Echter kan cortenstaal nooit doorroesten (wel doorbranden) en dat maakt het zo sterk en speciaal. Het zal dus gaan roesten als je het buiten laat staan.
Waarom roest cortenstaal niet door?
Cortenstaal staat bekend om de patinalaag dat zich ontwikkelt waardoor verdere roestvorming of doorroesten tegen wordt gegaan. De eerste corrosielaag van cortenstaal creëert dus een beschermende laag wat verder roesten tegengaat waardoor cortenstaal erg sterk is en niet doorroest. Dit betekent overigens niet dat cortenstaal niet kan doorbranden.
Hoe moet je cortenstaal behandelen of onderhouden?
Cortenstaal heeft geen behandeling nodig en kan het hele jaar door buiten blijven staan. Het is wel aan te raden om bij een vuurschaal of tuinhaard de opgebrande as uit de haard te verwijderen na gebruik. Daarnaast zou je 1x per jaar met een stevige borstel de tuinhaard of vuurschaal kunnen schoonvegen om het netjes te houden. Houd er wel rekening mee dat de roest die ontstaat wel kan afgeven op bijvoorbeeld je handen of tuintegels. Net als dat zwart staal gaat roesten gaat cortenstaal dat ook en als het bijvoorbeeld nat wordt geeft dit af. Daarom is het slim om een passende bodemplaat te gebruiken bij (corten)stalen tuinhaarden of vuurschalen, om je terras beter te beschermen. Ook zijn er sokkels beschikbaar waar je een vuurschaal op kunt zetten.
Hoe kun je cortenstaal sneller laten roesten?
Gebruik het product en laat het buiten staan. Door weersomstandigheden zoals regen zal het roestproces sneller op gang komen. Als het niet snel genoeg gaat kun je ook proberen om elke dag zout water over het cortenstalen product te sprayen waardoor sneller roest ontstaat. Spray de zoutwater oplossing gelijkmatig over het product en sla geen plek over. Dit kun je dagelijks herhalen met bijv. een emmer of bak met 10 liter warm water en 3 grote eetlepels zout.
Is cortenstaal duurzaam?
Ja, cortenstaal is duurzaam. Het roestproces dat cortenstaal ondergaat zorgt ervoor dat er een beschermende roestlaag ontstaat op het product. Het product heeft verder geen onderhoud nodig en kan zelfs hergebruikt worden. Daarnaast is het bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kan het daardoor jarenlang meegaan zonder de kwaliteit te verliezen. Het heeft een natuurlijke bescherming tegen corrosie waardoor je geen extra coatings (zoals bijv. bij zwart staal) of onderhoud nodig hebt om de levensduur te verlengen.
Kan cortenstaal tegen hitte en water?
Ja, cortenstaal kan zowel tegen hitte als tegen water. Doordat cortenstaal een hoge treksterkte heeft wordt de vervorming bij extreme hitte verminderd. Daarnaast staat cortenstaal bekend om zijn weerbestendigheid waardoor het jarenlang buiten kan blijven staan.
Verkopen jullie cortenstalen producten?
Ja zeker! Wij verkopen cortenstalen tuinhaarden, vuurschalen, vuurkorven, barbecues, accessoires en nog veel meer! Bekijk onze
cortenstalen producten en laat je verrassen.
Waarom wordt mijn cortenstalen product niet meteen met een roest-look geleverd?
Het komt inderdaad voor dat een bepaald type buitenhaard of vuurschaal van cortenstaal niet direct met een roest-look geleverd wordt. Dit is een eigenschap van cortenstaal, zodra je de vuurschaal buiten zet en gebruikt zal door vochtigheid en/of regen al heel snel een eerste corrosielaag ontstaan.
Vaak levert de fabrikant de vuurschalen al met een herkenbare corrosielaag, maar het komt ook voor dat het nog egaal staal betreft en de eerste “roestvorming” nog moet ontstaan. Maar maak je geen zorgen, dit gaat heel snel. We proberen de vuurschalen vantevoren al buiten op te slaan waardoor het roestproces wordt gestart nog voordat de vuurschaal bij jou aankomt. Het kan daardoor voorkomen dat je vuurschaal met oneffenheden aankomt, dit is het roestproces wat aan de gang is.