Rookoven

Ontdek de wereld van ongeëvenaarde smaakbeleving met onze uitgebreide collectie aan rookovens, een unieke trend binnen het buiten koken. Ons assortiment bestaat uit compacte modellen voor het balkon tot aan ruime rookovens voor de fanatieke chef. Daarnaast zijn de rookovens gemaakt van duurzame materialen, ontworpen voor optimale prestaties en eenvoudig in gebruik. Dankzij de regelbare luchttoevoer en temperatuur controle heb jij de volledige controle over het rookproces.

Lees meer
Filters
Sorteer op
Barbecook Rookoven Oskar S
2 Reviews
Diameter 43,5 cm
12,8 kg
OP VOORRAAD, direct leverbaar
Speciale prijs 209,00 Normale prijs 219,00
Barbecook Rookoven Oskar M
1 Review
Diameter 54 cm
Gewicht 18 kg
BINNENKORT BESCHIKBAAR
Speciale prijs 259,00 Normale prijs 269,00
  • Voor 17.00 besteld, MORGEN in huis*
  • GRATIS verzending boven 50,-
  • Achteraf betalen

De voordelen van voedsel roken: een beproefde methode 

  • Voedsel kan langer bewarad worden
  • Smaak van het ingrediënt blijft bewaard
  • Krijgt een unieke smaak 

Roken met een rookoven is dus lekker en makkelijk. Vlees, vis, schaaldieren en zelfs kazen kunnen in een rookoven worden bereid. Hoe vetter de soorten, hoe beter het resultaat. Ze worden anders van smaak en blijven langer goed. In principe kan alles wat op de barbecue wordt klaargemaakt ook gerookt worden in een rookoven. Met de rookovens van vuurkorfwinkel.nl maak je zelf de heerlijkste rookgerechten voor jezelf, je buren, familie of vrienden

Welk type rookoven is het beste voor beginners? 

Rookovens zijn ontworpen om makkelijk te kunnen gebruiken. Vaak is de rookoven verdeeld in drie delen: het onderste deel gebruik je voor de houtskool en de rookchips, in het middelste gedeelte zit vaak een waterbakje om de temperatuur te reguleren en het bovenste gedeelte ligt of hangt het vlees of te roken ingrediënten. Op deze manier is het aansteken van de rookoven vrij voor de hand liggend en kunnen ook beginners deze type barbecue gebruiken. Om het jezelf makkelijk te maken is bijvoorbeeld de Barbecook Rookoven Oskar S een goed model in een fijn formaat. 

Hoe gebruik je een rookoven?

Om te beginnen heb je een barbecue of rookoven en wat rookhout nodig. Wanneer je het rookhout even weekt in water, dan zal het hout niet snel verbranden. Hoe ga je aan de slag?

  • Verdeel wat rookmot tussen de houskool of brikketten.
  • Steek de brikketten aan en wacht tot het hot begint te roken.
  • Leg het ingrediënt op het grillrooster of hang het boven het rookmandje.

Welke soorten hout zijn het beste om te gebruiken in een rookoven? 

Afhankelijk van het gerecht dat je wilt maken zijn er verschillende smaken rookhout.  

  • Hickory: geeft een baconachtige smaak. Smakelijk voor wild, rund en varkensvlees.
  • Appel: geeft een zoete, fruitige smaak. Lekker voor gevolgelte, lamsvlees en vis.
  • Eik: geeft een sterke, rokerige smaak. Lekker bij rundvlees.
  • Cherry: geeft een milde, zoete smaak. Past goed bij vis, rund, kip en diverse groentes. 

Groentes roken 

Het zal snel worden vergeten maar geef de groentes in het gerecht ook een extra smaak door middel van roken. Appel is bijvoorbeeld ook een goede smaak voor bij aubergine, terwijl pecannoten een goede smaak geven aan gerookte knoflook of pepers. 

Waar kan ik de rookoven het beste plaatsen? 

Als je buiten zit te tafelen is veel rook niet prettig. Ondanks dat de rook zich vooral in de rookoven verzameld zal toch bij het optillen van de deksel en eventueel door kiertjes em gaatjes de rook ontsnappen. Plaats de rookoven in ieder geval 2-3 meter van de zitplaats af om rookoverlast te voorkomen en houdt rekening met de windrichting. 

Wat is het verschil tussen warm en koud roken?

Warm en koud roken zijn twee verschillende methoden van voedsel roken, de verschillen zijn vooral te zien in de tijd die nodig is en de temperatuur.

Warm roken:

  • De temperatuur ligt tussen de 50 en 80 graden
  • Het proces duurt meestal enkele uren, afhankelijk van het soort voedsel en de gewenste smaakintensiteit
  • Warm roken kookt het voedsel gedeeltelijk of volledig. Het voedsel wordt hierdoor tijdens het roken gaar.
  • Warm roken is ideaal voor vlees zoals kip, varkensvlees, rundvlees en vis. Het wordt ook gebruikt voor het bereiden van worst en sommige kazen.

Koud roken:

  • De temperatuur ligt tussen de 15 en 25 graden
  • Het proces kan enkele uren tot meerdere dagen duren, afhankelijk van het soort voedsel en de gewenste smaakidentiteit
  • Koud roken gaart het voedel niet. Het voegt alleen rooksmaak toe en het helpt bij conservering.
  • Deze methode wordt vaak gebruikt voor zalm, ham, spek, kaas, noten en sommige soorten worst.

Is een rookoven gezond? 

Hoe lekker een gerookte visje of een warm gerookt stukje vlees ook is, helaas is deze kooktechniek niet erg gezond. Door de onvolledige verbranding van de rookmot ontstaan er roetseeltjes en schadelijke chemische verbindingen die ook in het voedsel terecht komen. Wel worden er steeds meer manieren ontdekt en onderzocht om het roken gezonder te maken. Het toevoegen van een specifiek filter in het rookproces kan een deel van de stoffen tegengehouden worden.