Wat is een vuurtafel?
Zomer of winter, een vuurtafel is zonder twijfel altijd hét middelpunt op het terras. Het gezellige haardvuur zorgt voor een ongedwongen sfeer en nodigt uit om lekker neer te ploffen en een goed gesprek aan te gaan (of zo maar weg te dromen bij de bewegende vlammen)...
We kunnen hier wel schrijven dat een vuurtafel dé ultieme sfeermaker is en alleen maar voordelen opsommen, maar laten we eerst eens uit de doeken doen wat een vuurtafel is. We “parkeren” even ons enthousiasme en zullen eerst eens wat nadere uitleg verschaffen.
Een vuurtafel is een inbouw gashaard verzonken in een grote massieve tafel. Deze tafel is in verschillende vormen verkrijgbaar (vierkant, rechthoek, rond, ovaal) en met name geschikt voor gebruik op het terras of in de tuin. De tafel is aan alle kanten gesloten zodat de centraal geplaatste inbouwbrander netjes wegvalt voor het oog en een gasfles er in veel gevallen onderin opgeborgen kan worden. De gashaard brandt normaal gesproken namelijk op propaan- of butaangas. U kunt deze standaard gasflesjes (10L) gewoon bij u in de buurt bij een bouwmarkt en/of tankstation kopen.
Vuurtafels van verschillende materialen
De buitenzijde van de vuurtafel was bij de introductie van de allereerste modellen eigenlijk altijd van composiet. Composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten zoals vezelversterkte kunststoffen en lijkt voor het oog op beton. Zo is het dus net alsof u een zware betonnen tafel met haard in uw tuin heeft staan, maar in werkelijkheid bedraagt het gewicht van een vierkante tafel bijvoorbeeld maar 45 kg. Bijkomend voordeel van composiet is bovendien dat het bestand is tegen extreme warmte en/of kou. De vuurtafel kan dus prima het hele jaar door buiten blijven staan.
Tegenwoordig zijn er veel meer keuzemogelijkheden. Naast de vuurtafels van composiet zijn er nu ook tafels verkrijgbaar die aan de buitenzijde zijn afgewerkt met prachtig teakhout, douglas hout of steigerhout. Maar ook een vuurtafel van cortenstaal behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Wat echter niet verandert is de sfeervolle gashaard in het midden van de tafel.
Een aangename warmte met een vuurtafel op gas
Los van de gezellige sfeer waar een vuurtafel patent op heeft, geeft de gashaard in de meeste gevallen ook een aangename warmte af. Wanneer u rondom deze sfeerhaard een mooie loungehoek plaatst, dan is het ook op killere zomeravonden langer genieten in de tuin of onder de veranda.
Het vermogen van de vuurtafels ligt gemiddeld genomen tussen de 8 en 19,5 kW waardoor de ene tafel aanzienlijk meer warmte afgeeft dan de ander. Dit verschilt over het algemeen per merk. We kunnen gemakshalve dus stellen dat een aantal vuurtafels wat meer als sfeermaker dan als echte warmtebron fungeert. Bij de aanschaf van een vuurtafel is het aan te bevelen dat u zich verdiept in het kW vermogen en de uiteindelijke bedoelingen die u er mee heeft.
Confortabel in gebruik
De gashaard betreft een RVS-brander die decoratief wordt gecamoufleerd met lavastenen en (keramische) houtblokken. Deze zijn in de meeste gevallen standaard bij de vuurtafel inbegrepen en geven een heel realistisch haardvuur.
Het gebruik van de gashaard is echt kinderspel. De brander bevat een slang met gasdrukregelaar die eenmalig op de gasfles gedraaid dient te worden. Daarna is het bij ieder gebruik van de vuurtafel een kwestie van de gasfles opendraaien en de gashaard door middel van de elektronische ontsteking te ontsteken. U bepaalt zelf de hoogte van de vlam door gebruik van de draaiknop, die samen met de knop voor de ontsteking is verwerkt in een handig bedieningspaneel aan de buitenzijde van de vuurtafel.
De gasfles kan bij een aantal vuurtafels overigens onderin de tafel worden opgeborgen. Deze plaatst u dan simpelweg achter een afsluitbaar luik. Bij andere vuurtafels (deze zijn overal het algemeen wat lager), staat de gasfles buiten de tafel en is het aan u om deze enigszins uit het zicht te zetten. Een praktische oplossing hiervoor is de zogenaamde bijzettafel/enclosure. Dit is een soort opbergbox in hetzelfde materiaal als de vuurtafel. De enclosure heeft aan de bovenzijde een deksel die u kunt verwijderen voor het plaatsen van de gasfles. Met de deksel erop is het vervolgens een decoratieve bijzettafel. U slaat hiermee twee vliegen in één klap: de gasfles uit het zicht en meer afzetruimte bij de vuurtafel om bijvoorbeeld een gezellig schemerlampje of een windlicht te plaatsen.
Vuurtafel ombouwen naar aardgas
Standaard werkt een vuurtafel op propaan- of butaangas. In sommige gevallen is het echter ook mogelijk om de vuurtafel aan te sluiten op een aardgasleiding. Dit verschilt per merk. In verband met veiligheid en garantiebepalingen is het aansluiten op de aardgasleiding wel aan een aantal regeltjes gebonden. Normaliter gebeurt dit, in overleg met de betreffende leverancier, door een erkend installateur. U kunt hier meer lezen over het ombouwen naar aardgas.
Accessoires voor vuurtafels
De vuurtafel is uit te breiden met allemaal leuke en praktische accessoires. Zo kunt u de tafel bijvoorbeeld voorzien van een glazen ombouw. Dit oogt niet alleen stijlvol, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor wat extra veiligheid wanneer er kinderen of huisdieren rondlopen.
Om extra afzetruimte te creëren zijn side tables verkrijgbaar. Dit is eigenlijk gewoon een set van twee planken die door middel van een paar beugeltjes aan de zijkanten van een vuurtafel bevestigd kunnen worden. U kunt er uw glas of een schaaltje met hapjes op kwijt.
De vuurtafels met een vermogen van 19,5 kW zijn ook uit te breiden met een grillplaat (e/o pizzasteen). Zo heeft u direct de mogelijkheid tot buitenkoken. De grillplaat is niet echt geschikt om er een complete barbecue op te organiseren, maar gezellig tijdens de borrel een paar satéstokjes of Gamba’s grillen is géén enkel probleem en natuurlijk erg gezellig!
Hoewel het aantal accessoires inmiddels groot is en we hier niet alle artikelen de revue kunnen laten passeren, is de wijnkoeler van Happy Cocooning ook nog wel een leuk item om even te benoemen. De wijnkoeler wordt op dezelfde wijze als de side tables aan de zijkant van de vuurtafel gehangen. Daarna is het alleen even wat ijsklontjes erin en uw flesje wijn wordt heerlijk koel gehouden.
Een inbouwbrander voor de eigen tuintafel
Een inbouwbrander is eigenlijk een afgeleide van de traditionele vuurtafel. In dit geval betreft het echter geen kant-en-klare tafel, maar alleen de brander zoals deze ook gebruikt wordt in de vuurtafels.
Met een inbouwbrander kunt u zelf uw tuintafel, een zuil of ieder ander willekeurig meubel van een gashaard voorzien. Heel eenvoudig gesteld komt het erop neer dat u door middel van een mal een gat in bijvoorbeeld uw tuintafel aanbrengt en daar de brander inhangt. U creëert zo dus zelf op eenvoudige wijze een vuurtafel en geniet van hetzelfde comfort en dezelfde warmte en sfeer. In principe is een decoupeerzaag voldoende. Inbouwbranders zijn verkrijgbaar in verschillende modellen (rond, vierkant, rechthoek) en van verschillende merken.
Vuurtafel kopen?
Een vuurtafel is in de regel best wel een uitgave, maar u zult er jarenlang plezier van hebben. Zeker onder een veranda of overkapping is de vuurtafel heel het jaar door te gebruiken en vormt het keer op keer een uitnodigende plek om gezellig met vrienden en familie plaats te nemen. Warmte en gezelligheid gegarandeerd!
We hebben geprobeerd hierboven wat relevante informatie rondom vuurtafels te geven. Omdat de mogelijkheden, maar ook de keuze uit verschillende merken, modellen en materialen, inmiddels zo groot is, is het belangrijk dat u zich vooraf goed informeert.
Bij Vuurkorfwinkel.nl verkopen we vuurtafels van gerenommeerde merken als Happy Cocooning, Cosi fires en Burni. Een enorm aanbod waarbij er altijd wel een exemplaar is te vinden dat aansluit op uw wensen en behoeften.
Heeft u inmiddels een specifiek model in gedachten, dan kunt u de vuurtafel gewoon online bestellen. Wilt u toch liever eerst even in de showroom komen kijken, dan nodigen we u van harte uit. Onze medewerkers helpen u graag bij het maken van de juiste keuze en de koffie staat voor u klaar!