Blog welke tuinhaard past in jouw tuin?}

Bij de inrichting van onze tuin mag een sfeervolle tuinhaard natuurlijk niet ontbreken. Het maakt het plaatje helemaal compleet. Tot 's avonds laat lekker chillen met een goed glas wijn en je laten betoveren door het magische vlammenspel van een sfeervol haardvuur is met een fijne buitenhaard géén enkel probleem. Of je nu alleen, met familie of met vrienden de avond doorbrengt, de tuinhaard zorgt tot in de late uurtjes voor een sfeervolle ambiance. Maar welke tuinhaard past dan het beste bij jou?

Goedkope tuinhaarden in vele soorten en maten

De aanschaf van een terrashaard hoeft helemaal niet in de papieren te lopen.  Bij Vuurkorfwinkel.nl is het assortiment tuinhaarden enorm. Je vindt er ruim 180 verschillende modellen. En dat aanbod neemt alleen maar toe. De keuze wordt er dus ook niet gemakkelijker op…

Omdat een tuinhaard zo sfeerbepalende is, is de keuze in model, vorm en gebruikt materiaal erg groot. Tuinhaarden zijn al snel een ware eyecatcher in jouw tuin. Ook de keuze van de toegepaste materialen kan sfeerbepalend zijn. Er zijn terrashaarden van cortenstaal met een bruine roestkleur, maar ook buitenhaarden met een hippe, moderne look die bijvoorbeeld van RVS zijn gemaakt. Voor elk wat wils dus.

Maar het belangrijkste is dat je tijdens lange zomeravonden kunt genieten van een mooi haardvuur en op de koelere avonden lekker warm blijft door de warmte van het vuur. We zetten een paar modellen voor jou op een rijtje:

De traditionele tuinhaard

De traditionele tuinhaard kenmerkt zich veelal door de aanwezigheid van een schoorsteenpijp. De tuinhaard is meestal ook volledig gesloten en aan de voorzijde voorzien van een centrale opening waar ook het haardhout kan worden toegevoegd. In de basis is de terrashaard daarmee vergelijkbaar met een openhaard voor binnen, maar de tuinhaard staat normaliter op poten en is hierdoor eenvoudig te verplaatsen. Dit laatste is meteen ook een groot voordeel omdat je de haard daar plaatst waar warmte en sfeer het meest gewenst is.

De pijp van de terrashaard is in sommige gevallen nog te verlengen. Handige verlengstukken zijn direct mee te bestellen of zijn verkrijgbaar bij een bouwmarkt of speciaalzaak. Het verlengen van een kachelpijp is met name gewenst als je de haard onder een veranda of afdak wilt plaatsten. Houd je er dan wel rekening mee dat je, wanneer je door het dak wilt gaan, een dubbelwandige dakdoorvoer nodig heeft!

Tuinhaard van cortenstaal

De keuze voor het materiaal is heel persoonlijk en smaakgebonden. De ene persoon houdt van strak en minimalistisch, de ander van stoer en robuust. Voor iedere smaak is echter wel een tuinhaard te vinden. Zo zijn tuinhaarden in veel verschillende materialen verkrijgbaar. Te denken valt aan steen, klei, gietijzer en staal. Dit laatste materiaal is echter weer onder te verdelen in RVS, staal met zwarte hittebestendige coating en cortenstaal.

Cortenstaal staat ook wel bekend als weervast staal. Kenmerkend voor Cortenstaal is enerzijds de bruinoranje roestkleur en anderzijds de lange levensduur. De levensduur is zo lang omdat de eerste corrosielaag verdere aantasting door roest tegenhoudt waardoor schilderen overbodig is geworden en onderhoud dus zeer gering is. Hoe meer je een tuinhaard van cortenstaal gebruikt, hoe mooier hij wordt. Na verloop van tijd krijgt het staal een mooie, natuurlijke patinalaag. Eén van de voordelen van een tuinhaard van cortenstaal is dat deze daarom in alle weersomstandigheden gewoon buiten kan blijven staan en niet afgedekt hoeft te worden. Zowel het merk Forno als BonFeu heeft een groot assortiment tuinhaarden van cortenstaal.

De nieuwste tuinhaard van cortenstaal is de robuuste Stoked BBQ Braai. Dez tuinhaard staat voor stoer en robuust buiten leven. Met de tuinhaard als basis en zijn geweldige uitbreidingen is het een topper voor iedereen die een cortenstalen tuinhaard zoekt met fijne accessoires. 

Tuinhaard van gietijzer

Als je van een nostalgische en authentieke sfeer houdt, is een gietijzeren terraskachel een uitstekende optie. De ronde vormen en het ruwe materiaal geven jouw tuin karakter en een warme sfeer. Een voordeel van gietijzer is dat het materiaal de warmte goed vasthoudt. Hierdoor kun je lang genieten van de warmte, zelfs wanneer het vuur bijna uit is. Bovendien gebruik je waarschijnlijk minder hout dan bij tuinhaarden van ander materiaal die minder lang de warmte vasthouden.

Daarnaast is gietijzer steviger en zwaarder dan bijvoorbeeld roestvrijstaal, waardoor de haard goed blijft staan en drukbestendig is. Een aantal gietijzeren buitenhaarden wordt geleverd met een deurtje met vonkenscherm die het wegspringen van vonken tegengaat. Zo bescherm je jouw terras en jouw kleding tegen kleine brandplekken. Het merk Esschert Design heeft een breed assortiment aan gietijzeren tuinhaarden.

De houtkachel

Eenvoudig gezegd heeft een tuinhaard geen deurtje en een houtkachel wel. Ook al lijken deze twee haarden erg veel op elkaar, toch is er een groot verschil in de brandeigenschappen. De terraskachel verbruikt minder hout, heeft een hoger rendement en geeft normaliter meer warmte af. Het gebruik van een houtkachel heeft, naast het brengen van de heerlijke sfeer, warmte en gezelligheid nog meer voordelen. Een van de belangrijkste voordelen van een houtkachel is dat deze dus is voorzien van een deurtje met ruit en daarmee relatief veilig is in gebruik. Je hoeft niet steeds op je hoede te zijn voor wegschietende vonken of vallend hout. Ook de keuze in houtkachels is groot. Zowel voor een moderne, nostalgische of klassieke (tuin)inrichting is er een ruime aanbod aan passende houtkachels. Bekijk bijvoorbeeld eens de houtkachels van Cosi fires.

De Mexicaanse haard

Wil je warm mediterraans sfeertje in de tuin creëren? Dan is de zogenaamde Mexicaanse haard waarschijnlijk een schot in de roos. Met deze kleurrijke keramieke terrashaarden wordt het stoken van een vuurtje wel heel aantrekkelijk. Maak wat tortilla's klaar, schenk een drankje in en geniet van de gezellige Mexicaanse warmte die deze leuke haarden afgeven.

De Mexicaanse haard is gemaakt van klei en is met name geschikt voor het stoken van een klein gezelligheidsvuurtje. Door het mooie formaat en de veelal frisse kleuren is er altijd wel een exemplaar naar wens te vinden. Ben je een fervent stoker en geniet je van een groot vuur, kies dan voor een ander type haard, zoals bijvoorbeeld een tuinhaard van cortenstaal. De Mexicaanse haard zal bij te hoge temperaturen namelijk scheuren. Met name het merk La Hacienda heeft een enorm aanbod aan leuke Mexicaanse haarden.

Buitenhaard gas

Een buitenhaard op gas is perfect voor wie de sfeer en gezelligheid van een écht haardvuur zoekt, maar geen plaats heeft voor een schoorsteen of bijvoorbeeld niet wil zeulen met houtblokken. Voor iedereen die op zoek is naar comfort en gewoon lekker makkelijk, met een draai aan de knop de gashaard even wil aanzetten…

Veelal branden deze gashaarden op propaan of butaangas. De gasflessen van 5 tot 10 liter koop je gewoon bij een bouwmarkt, tuincentrum of benzinestation. En is de fles leeg, dan verwisselt je de gasfles gewoon weer voor een vol exemplaar. De gasfles kan onderin de haard worden opgeborgen en het grote voordeel hiervan is dat je heel flexibel bent en de verrijdbare haard overal kunt neerzetten. Eerst bij de tuintafel en later bijvoorbeeld bij jouw loungeset. De meest verkochte modellen van deze mobiele gashaarden zijn de Sunwood Marino en de Faber The Buzz. Dit laatste model, de Faber The Buzz, heeft als één van de weinige gashaarden in dit segment ook de mogelijkheid om aan te sluiten op een aardgasleiding. Een kleine aanpassing is dan voldoende.

Wil je een tuinhaard kopen? Aarsel niet!

Voor een goedkope terrashaard, een tuinhaard van cortenstaal, een Mexicaanse haard of een gietijzeren tuinkachel ben je bij Vuurkorfwinkel.nl altijd aan het juiste adres! Het assortiment buitenhaarden is breed en gevarieerd en het mooie is dat je jouw terrashaard online kunt bestellen. Je hoeft er de deur niet voor uit en krijgt de tuinhaard thuisbezorgd! Wat wil je nog meer?

Doordat wij alle terrashaarden zelf op voorraad hebben, kunnen wij snel leveren en heb je jouw tuinhaard de super snel in huis wanneer je voor 17.00u. bestelt. Wil je de terrashaard liever eerst even van tevoren bekijken, dan ben je van harte welkom in onze showroom. De koffie staat voor je klaar!