Plancha bakken is al jaren erg populair en wordt ook steeds meer gebruikt. Het is een eenvoudige manier van bakken en kan met verschillende barbecues worden gebruikt. In deze blog geven wij je graag 5 tips om het plancha bakken en het gebruik van de plancha bakplaat makkelijker te maken. Dus heb jij een plancha plaat of wil je er één aanschaffen, lees dan zeker verder voor handige tips!
Wat is plancha bakken?
Plancha bakken is heel eenvoudig uit te leggen. Een plancha is een bakplaat of grillplaat die veel gebruikt wordt in de Spaanse en Zuid-Amerikaanse keuken. Het is eigenlijk een gladde metalen plaat die op een gasfornuis, barbecue of speciale plancha grill geplaatst kan worden. Op de plancha kun je allerlei soorten voedsel bereiden, zoals vis, vlees, groenten en fruit. De eerste stap bij het plancha bakken is het invetten en goed heet laten worden van de bakplaat. Hierna kun je direct aan de slag.
Tip 1: Verschillende warmtezones met een plancha
Ben je een beginnende chef en wil je ook het plancha bakken uitproberen, ga dan eens aan de slag met de verschillende warmtezones van een plancha plaat. Deze creëer je door het hout in bijvoorbeeld de vuurschaal iets meer naar één kant te verplaatsen. Hierdoor wordt één kant van de bakplaat warmer en kun je hier bijvoorbeeld een stuk vlees goed heet dichtschroeien en het andere deel gebruiken voor een langzamere garing van een visje.
Tip 2: Gebruik handige accessoires om het plancha bakken makkelijk te maken
Buiten koken wordt natuurlijk makkelijk met het juiste gereedschap. Denk bijvoorbeeld aan een goede tang om groentes mee om te draaien, een spatel om een hamburger te flippen of een schort om vuil op de kleren tegen te gaan. Naast deze accessoires zijn bijvoorbeeld een serveerplank, hittebestendige handschoenen en goede aanmaakproducten natuurlijk onmisbaar bij het buiten koken.
Tip 3: De juiste ingrediënten
Plancha bakken is een veelzijdige manier van bakken. Je kunt natuurlijk heel simpel hamburgers bakken op de bakplaat. Maar ook andere gerechten of ingrediënten maak je klaar op een plancha. Allereerst is het belangrijk dat de ingrediënten droog zijn en niet te vet. Op deze manier kun je ze direct dichtschroeien en gaart het iets langzamer naar binnen. De plancha bakplaat is in principe voor ieder recept een goede optie. De bakplaat kan dus gebruikt worden om direct ingrediënten mee te garen. Daarbij is de bakplaat goed om een sausje mee te maken, een visje te garen met een rookplankje of iets kort warm te houden in een gietijzeren pan.
Heerlijke plancha gerechten:
- Simpele cheeseburgers met cheddar en smokey barbecuesaus
- English breakfast met eitjes, worst en toast
- America pancakes met warme siroop
- Mini kaasfondue van camembert met honing en walnoot
Op Vuurkorfwinkel.nl vind je ronde plancha bakplaten, verkrijgbaar in diverse maten én in een hele of een halve variant. Met een hele variant kun je in het midden van de bakplaat nog een wokpan plaatsen en boven direct vuur een wokgerecht klaarmaken. De halve plancha's kun je combineren met een halve grill en deze twee kooktechnieken tegelijkertijd gebruiken.
Tip 4: Onderhoud en opslag van een plancha bakplaat
Het onderhoud van een plancha is vrij eenvoudig. Belangrijk is om te weten dat de plancha's met een vette laag bij jou thuis worden geleverd. Dit wordt gedaan om roest te voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat als de plancha helemaal afgekoeld is en je deze wilt opbergen in de schuur, je deze eerst nog even invet. Zo voorkom je roest en kun je de plancha de volgende keer weer makkelijk gebruiken.
De plancha schoonmaken is net zo eenvoudig. Na het gebruik kun je met wat olie en een spatel de voedselresten in het vuur schrapen. Als de plancha is afgekoeld kun je deze ingevet (zoals hierboven beschreven) opbergen. Is de plancha bakplaat toch een beetje gaan roesten? Geen paniek, je kunt dit eenvoudig verwijderen met een staalborstel of de volgende keer bij gebruik de roest met een spatel eraf schrapen.
Tip 5: Plancha bakken met een vuurschaal, tuinhaard of barbecue
Binnen het assortiment van Vuurkorfwinkel.nl vind je diverse maten plancha platen. De plancha's zijn beschikbaar voor vuurschalen, tuinhaarden en vuurkorven. Daarnaast zijn er barbecues beschikbaar waarbij de plancha plaat al bij de barbecue zit. De BonBiza buitenkeuken of de OFYR-buitenkeukens zijn hier een goed voorbeeld van. Deze buitenkeukens bestaan meestal uit een sokkel met hierop een vuurschaal en een plancha bakplaat. Hiermee kun je dus direct plancha bakken als de buitenkeuken binnen is.
Plancha's kunnen dus worden geplaatst op een vuurkorf, tuinhaard of vuurschaal. De meeste plancha's zijn van het merk BonFeu. Hieronder vind je enkele toffe combinaties met een plancha.
- BonVes 45 met plancha ø55
- BonGiano met plancha ø40
- MOODZ vuurschaal 100 RVS met plancha ø100
- La Hacienda vuurschaal Pittsburgh Small met plancha ø60
Plancha bakken is leuk, smaakvol en makkelijk om te doen. Met een goed houtvuur en een bakplaat kom je een heel eind. Met extra accessoires zoals een spatel, een tang of een visrookplankje maak je de lekkerste gerechten van de plancha en kun je zelfs een heel 3 gangendiner op tafel zetten. Wil je meer inspiratie opdoen voor het plancha bakken, bekijk dan ook eens ons YouTube kanaal.