Stoven is een simpele manier van koken voor het maken van een heerlijke maaltijd. Ingrediënten in de pan, kruiden en specerijen toevoegen en na enkele uren geniet je van een zelfgemaakte stoofmaaltijd. Stoofpotten zijn erg lekker in de winter met warme groenten en een goed stuk suddervlees. Maar ook in de zomer zijn stoofmaaltijden lekker om te eten. Geïnteresseerd in de techniek van stoven? Ontdek meer in deze blog!
De techniek van stoven
De essentie van stoven is het langzaam garen van vlees, vis of groente in vocht. Gebruik hiervoor het liefst een gietijzeren braadpan met een dikke bodem. Zo kan de warmte goed verdeeld worden in de pan en kunnen de ingrediënten langzaam garen. Houdt het vuur laag, het liefst op de kleinste pit van het gasstel of op een klein vuurtje. Het vocht in de pan mag namelijk maar net in beweging zijn.
De mogelijkheden van stoven
Stoven is een gemakkelijke kooktechniek. Toch zijn er een aantal dingen belangrijk bij het maken van een stoof. Let op bij het toevoegen van vocht zoals bier of wijn. Deze zuren kunnen het vlees aantasten en de smaken in de stoof beïnvloeden.
Voor het maken van een stoof zijn er vele mogelijkheden als het gaat om ingrediënten. Een volle groentestoof of simpelweg een pan met draadjesvlees, het is allemaal mogelijk. Vlees kun je voor het stoven kort aanbraden waarna dit langzaam kan garen in de stoofpan. Voeg complementaire kruiden toe en maak de stoof op smaak. Een erg fijne stoofpan om hiervoor te gebruiken is de Dutch Oven van The Bastard. Deze gietijzeren pan behoudt lang zijn warmte waardoor het stoven makkelijk zal gaan.
Stoven is mogelijk op elk vuur
Wil je een stoof maken maar heb je nog geen vuurtje in de tuin? Ook met een tuinhaard maak je een heerlijke stoofpot klaar. Een goed voorbeeld van een uitstekende tuinhaard hiervoor is de BonFeu BonTino. Deze tuinhaard wordt standaard geleverd met een grillrooster waar je de braadpan op kan plaatsen en je een smaakvol gerecht kan stoven. Naast de tuinhaarden kun je ook door middel van een driepoot een heerlijke stoof maken. Zet de driepoot boven een open vuur en hang een stoofpan aan de haak. Op die manier kun je ook met het simpelste vuurtje een heerlijke stoofmaaltijd bereiden.
Ondanks dat stoven een kwestie is van geduld hebben, is het van belang dat de pan niet te heet wordt en dus te hard gaat garen. Daarom is de Core thermometer pro van The Bastard een zeer handig instrument om de temperatuur van het vlees te controleren. De thermometer heeft een snelle reactietijd waardoor je snel kunt schakelen en de temperatuur van het vuur kan laten zakken of net wat kan laten stijgen tot de perfecte temperatuur voor jouw stoofpotje is bereikt.
Tips van de chef-koks
Naast de uitleg die wij over stoven hebben gegeven zijn er ook 3 chefkoks die hun tips en tricks met jullie willen delen.
◊ Tip van chef Axel van Lent: “Kijk uit met het krachtig op smaak maken van je stoof. Hoe langer het op staat, des te meer kookt het in waardoor de smaak sterker wordt!”
◊ Tip van chef Armijn van Nierop: “Gebruik de techniek stoven bij het bereiden van bijvoorbeeld een papillotte. Maak een pakketje van aluminiumfolie gevuld met sugar snaps, peultjes, groene asperges en ansjovisboter en stoof deze op de BonFeu.”
◊ Tip van chef Bart van de Wal: “Kies het juiste stuk vlees om te bereiden, shortrib, sucade of dikke plaat zijn allemaal verschillende soorten vlees met een verschillende bereiding. Een goede voorbereiding is het halve werk en levert uiteindelijk het beste resultaat op.” Eindeloos veel opties met Sunwood
Enthousiast? Probeer het zelf!
Of het nu super koud is buiten, of juist heerlijk zomers weer, het maken van een stoofpot kan het hele jaar door! Mocht je na het lezen van deze blog trek hebben gekregen in een overheerlijke ratatouille of een eigen variant op de stoofpotjes? In ons assortiment vind je vele artikelen die jou zullen helpen bij het klaarmaken van een goede stoof. Bekijk de pagina voor stoven. Bestel je vandaag voor 17:00 uur dan verzenden wij jouw pakket nog dezelfde werkdag.