Het is weer bijna kastanje tijd
De maand oktober is de maand van de kastanjes. Ga er gezellig op uit met de kinderen om kastanjes te rapen, want kastanjes vallen vanzelf van de boom als ze rijp zijn
Verschil tam en wild
Wilde en tamme kastanjes worden weleens met elkaar verward, maar ze behoren tot verschillende plantengeslachten.
De paardenkastanjes herken je aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zeven 'vingers'. Ze hebben een bolster met korte stekels, die niet zo erg prikken. In de bolster zit maar één kastanje, die helemaal rond is. Wilde kastanjes zijn erg bitter en niet eetbaar.
Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange, fijne stekeltjes, zoals een egel. In de bolster zitten soms wel drie noten. Deze eetbare kastanjes zijn niet helemaal rond, maar hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.
Poffen of roosteren
U kunt de gevonden tamme kastanjes ontdoen van hun bruine schil en rauw eten. Ze zijn dan nootachtig. Ze smaken nog beter als u ze poft of roostert. Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze daarna ongeveer een kwartier in een oven die voorverwarmd is tot 200 graden Celsius, tot de schil openbarst.
Of bereid ze in de buitenlucht op een open vuur. Doe een klontje boter in de pan en rooster de kastanjes op een matig vuur. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dan gaat het minder lastig.
Kastanjes zijn lekker bij wintergroenten zoals rode kool en spruitjes. Een puree van kastanjes doet het goed bij wildgerechten. Dankzij hun zoetige smaak kun je ze ook verwerken in toetjes en taarten.
Zelf aan de slag met een kastanjepan
Geniet van de herfst en het gezellig samen buiten zijn. Steek de vuurkorf aan en ga aan de slag! Kastanjes poffen is leuk, lekker en gezond. Gebruik de speciale kastanjepan van Barbecook of Esschert. Deze zijn veilig in gebruik door de extra lange steel van 35 cm.