Allereerst is het natuurlijk van groot belang dat je goed schoon en droog hout gebruikt. Dus geen geverfd of geïmpregneerd tuinhout, geen nat hout en zeker geen plastic of ander afval.

Om het vuur aan te maken gebruik je dunne aanmaakhoutjes, speciale aanmaakblokjes of een paraffine aanmaakblok. Met name het aanmaakblok (ook wel briket genoemd) werkt snel en effectief. Bovendien is het ook nog eens een hele veilige manier om je haardvuur aan te steken.

Over het aanmaakblok leg je iets dikkere stammetjes. Zo bouw je langzaam een soort torentje. Let er wel op dat het vuur uiteindelijk voldoende zuurstof krijgt, dus leg de stammetjes niet helemaal tegen elkaar aan. Wanneer je er extra hout wilt opleggen, doe dat dan geleidelijk aan. Zo blijft de temperatuur op peil en zal de rookuitstoot tot een minimum beperkt blijven.

Om het vuur nog wat extra aan te wakkeren kun je gebruik maken van een traditionele blaasbalg of een boufadou blaaspijp. Beiden werken erg effectief en zijn bovendien op een veilige manier te gebruiken.

Klachten over rook komen meestal wanneer het hout te nat is of de temperatuur in de haard te laag is. Aan de kleur van de rook kan je zien of je een goed vuurtje stookt. Witte of kleurloze rook duidt op een goede verbranding. Grijze of zwarte rook duidt op een te lage verbrandingstemperatuur of verontreinigd hout. Hoe heter gestookt wordt des te minder rook er ontstaat.

Dus stook je op een goede manier en in de juiste omstandigheden? Dan zal het milieu en je omgeving weinig last hebben van jouw vuurtje.

Kijk voor handige haardgereedschap, Fire-Up aanmaakblokjes, paraffine aanmaakblokken of een Barbecook blaasbalg snel op vuurkorfwinkel.nl