
Barbecueën is allang niet meer alleen grote stukken vlees en hamburgers. Op een vuurschaal, plancha of barbecue kun je net zo goed vis, groenten en zelfs pizza bereiden. In deze blog vind je inspiratie voor vuurschaal recepten: van vis en vlees tot vegetarische gerechten – allemaal geschikt voor buitenkoken.
Visrecepten voor barbecue en plancha
Vis op een rookplankje
Ingrediënten: cederhouten rookplankjes, zalmfilet en marinade naar wens.
Bereiding:
- Verwarm de barbecue of plancha tot 150 °C.
- Leg de zalm met marinade op het rookplankje op de barbecue op plancha.
- Gaar 15-20 minuten tot de zalm naar wens is.
- Serveer met een dillesaus en verse kruiden.
Garnalen van de plancha
Ingrediënten: garnalen, knoflook, citroen, peterselie, paprikapoeder, olijfolie, zout en peper.
Bereiding:
- Meng de garnalen met knoflook, citroen, paprikapoeder, olie, zout en peper.
- Marineer 5-10 minuten.
- Bak op de hete plancha 1,5 minuut per kant tot ze mooi roze van binnen zijn.
- Serveer met peterselie en extra citroen.
Mosselen van de plancha met kruiden en citroen
Ingrediënten: mosselen, citroen, knoflook, sjalot, peterselie, koriander, basilicum, olijfolie, zout en peper.
Bereiding:
- Verhit olijfolie in een pan op de plancha of het grillrooster op middelhoog vuur.
- Voeg gehakte knoflook en sjalot toe en bak 2 minuten tot ze zacht en geurig zijn.
- Voeg mosselen toe en roer door het mengsel.
- Leg citroenschijfjes op de mosselen, breng op smaak met zout en peper.
- Dek af en laat 5-7 minuten stomen tot alle schelpen open zijn.
- Haal de pan van het vuur en voeg fijngehakte peterselie, koriander en basilicum toe.
- Serveer direct met vers knapperig brood om in de saus te dippen.
Vleesrecepten van de vuurschaal of barbecue
Spareribs van de barbecue
Ingrediënten: spareribs, marinade (ketjap, honing, mosterd, citroen, knoflook en kruiden).
Bereiding:
- Bereid de marinade en marineer de spareribs minstens 3 uur.
- Gaar 1-1,5 uur op indirect vuur bij 180 °C.
- Kort afgrillen voor een krokante korst.
Steak met kruidenkorst
Ingrediënten: steak, olie, kruidenmix, mosterd, citroen.
Bereiding:
- Bestrijk de steaks met olie en mosterd, bestrooi met kruiden.
- Grill kort direct boven het vuur op de plancha, gaar verder boven indirect vuur.
- Laat 5 minuten rusten, besprenkel met citroen.
Groenten in ham
Ingrediënten: groenten naar keuze, ham of spek, botersaus (boter, bloem en bouillon).
Bereiding:
- Kook of stoof de groenten eventueel een beetje voor.
- Rol groenten in de ham of spek.
- Grill kort en serveer met botersaus.
Vegetarische barbecue recepten
Gegrilde groentespiesjes
Ingrediënten: champignons, paprika, rode ui, courgette, olijfolie en kruiden.
Bereiding:
- Rijg de groenten aan spiesen.
- Bestrijk met olie en breng op smaak met kruiden.
- Grill 8-10 minuten, regelmatig keren.
Bruschetta met burrata en vijgen
Ingrediënten: (stok)brood, burrata, vijgen, basilicum en olijfolie.
Bereiding:
- Snijd het (stok)brood en grill deze kort op de plancha.
- Snijd de vijgen in kwarten en bak ook deze kort op de plancha.
- Beleg het broodje met burrata, stukjes vijg en een blaadje basilicum.
Vegetarische pizza
Ingrediënten: pizzabodem (eventueel zelf gemaakt), tomatensaus, kaas en toppings naar keuze.
Bereiding:
- Verwarm pizzaoven of pizzasteen tot 200-250 °C.
- Beleg de pizzabodem met ingrediënten naar keuze en plaats in de oven.
- Draai de pizza af en toe voor een knapperige bodem en gelijke garing.
- Besprenkel de afgebakken pizza met olijfolie.